Koiran tuonti ulkomailta

Voit tutustua koiran tuontiin liittyviin yleisiin säädöksiin Ruokaviraston sivuilta. Valitse tuonti EU-maat, Norja ja Sveitsi tai Tuonti EU:n ulkopuolelta saadaksesi lisätietoa.

Pieniamerikanpaimenkoirat ovat vielä vähälukuisia Suomessa, mutta esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa rotu on saavuttanut jo vahvaa jalansijaa. USA:ssa rotu kuuluu jo 40 suosituimman rodun joukkoon, mikä on verrattavissa esimerkiksi bordercollieiden suosioon.

Kasvatustoiminnan ollessa vasta aluillaan Suomessa, monet päätyvät hakemaan ensimmäisen pieniamerikanpaimenkoiransa ulkomailta. Tälle sivulle on kerätty hieman ohjeistusta, miten koiran tuonti ulkomailta ja rekisteröinti täällä Suomessa etenee.

Ostamalla koiran kasvattajalta tuet kasvattajan toimintaa. Siksi on hyvä selvittää ja kysellä esimerkiksi seuraavanlaisia asioita:

 • Pennun kasvuympäristö: minkälaisissa olosuhteissa pennut syntyvät ja kasvavat varhaisen sosiaalistumisen ja oppimisen kaudella?
 • Nartun pennutustiheys ja -ikä: ei ole tavatonta että ulkomailla narttu astutetaan peräkkäisiin juoksuihin toistuvasti ja jalostuskäyttö aloitetaan hyvin nuorena.
 • Uroksen jalostuskäytön tiheys: rodussa esiintyy koiria, jotka näkyvät yliedustettuina sukutauluissa. Tällainen vähentää rodun geneettistä monimuotoisuutta ja altistaa perinnöllisten sairauksien yleistymiselle. 
 • Uusintayhdistelmät: saman yhdistelmän toistaminen vuosittain ei anna kuvaa tavoitteellisesta kasvatuksesta eikä rodun hyväksi tehdystä työstä.
 • Merle-merle tai töpö-töpö yhdistelmät: Suomessa kahden merlen tai kahden luonnontöpön yhdistäminen on kielletty niistä mahdollisesti aiheutuvien terveyshaittojen takia. Kaikkialla tätä ei kuitenkaan ole kielletty.

Pentueen sukutaulun arviointi

 • Kasvattajalta kuuluu saada tietoa koiran vanhemmista ja mahdollisuuksien mukaan myös muista sukutaulussa esiintyvistä koirista.
 • Neljän-viiden sukupolven perusteella suositellaan sukusiitosasteen pitämistä alle 6,25%. Voit kysyä lisää yhdistelmästä ja suvuista jalostustoimikunnaltamme jalostus@pieniamerikanpaimenkoirat.fi.

Rekisteröinnit ja siirrot rekisterien välillä

​Pentujen rekisteröinti kertoo vastuullisesta kasvatustyöstä. Epämääräiset ilmoitukset rekisteröimättömistä vahinkopennuista tulee ohittaa, kyse voi olla pentutehtailusta. Myös lupauksiin myöhemmästä rekisteröinnistä tulee suhtautua varauksella.

 

​Ulkomaista pentua hakiessa törmää useampaan eri nimitykseen rodusta: Miniature American Shepherd ja Miniature Australian Shepherd. Näistä Miniature American Shepherd on FCI:n ja AKC:n hyväksymä nimitys. Jotkut kasvattajat haluavat rekisteröidä pennut pienempiin rekistereihin Miniature Australian Shepherdeinä.

 • Mikäli tuontikoira on rekisteröity AKC:hen tai FCI:n tunnistamaan rekisteriin Miniature American Shepherdinä, se voidaan suoraan rekisteröidä Suomessa Kennelliittoon.​
 • USA:ssa pentuja rekisteröidään AKC:n lisäksi pienempiin rekistereihin ASDR, MASCA, IMASC, NSDR, NAMASCUSA.
  • MASCA- ja ASDR-rekisterissä oleva koira voidaan omistajan anomuksesta merkitä suoraan Suomessa ER-rekisteriin. Erityisehto on voimassa 31.12.2025 saakka.
  • USA:ssa syntynyt koira on myös toistaiseksi mahdollista siirtää AKC:hen Stock Dog Registry:n avulla, mikäli pennun vanhemmat täyttävät ehdot. AKC rekisteröinnin jälkeen koira voidaan siirtää Kennelliiton rekisteriin.
  • Muissa tapauksissa edetään FCI:n ulkopuolisesta rekisteristä rekisteröinnin kautta.

 

 • Euroopassa osa kasvattajista rekisteröi koirat pienempiin rekistereihin MASCE tai EMASCD Miniature Australian Shepherdeinä. Näistä rekistereistä ei tämän hetkisen tiedon mukaan ole mahdollista rekisteröidä koiraa Kennelliittoon tai AKC:hen.
  • tällaisen koiran rekisteröintiä voi yrittää Yhdysvaltoihin ASDR-rekisteriin ja sitä kautta siirtoa Suomeen.
  • vaihtoehtoisesti rekisteröinnin voi tehdä suoraan Suomeen, mikäli koira täyttää tietyt vaatimukset. Katso lisää Kennelliiton sivuilta: rekisteröinti FCI:n ulkopuolisesta rekisteristä. 

 

Terveystarkastukset ulkomailla

Ennen pennun ostopäätöstä on hyvä pyytää kasvattajalta todistukset pentueen vanhempien terveystutkimuksista.

 • Luustotutkimukset: tärkeimpänä lonkkalausunto (HD, hip dysplasia), mielellään myös kyynär- (ED, elbow dysplasia) ja patellaluksaatiolausunnot (PL, patellaluxation). Ulkomailla on hieman harvinaisempaa tutkituttaa selkä, mutta tätäkin kannattaa tiedustella!
 • Silmätutkimukset: virallisia silmälausuntoja antavat ECVO, CERF, BVA ja OFA. Olisi parasta, että vanhempien silmätutkimuslausunto olisi korkeintaan vuoden vanha astutushetkellä ja silmät olisi tutkittu myös ennen laajennustippojen laittoa, mutta tässä voi olla maakohtaisia eroja.
 • Hampaisto ja purenta
 • Mahdolliset geenitestit

 

Tarvittaessa jalostustoimikunta auttaa terveystutkimusten tulkinnassa!

Hännän typistäminen ja kannuskynsien poisto

Joissain maissa on laillista typistää pennulta häntä ja poistaa kannuskynnet. Typistäminen ja muu ulkonäköön vaikuttaminen on Suomen eläinsuojelulain vastaista. Tällaisen koiran ostajan on hyvä huomioida joitain seikkoja:

 • Typistetyt koirat eivät saa osallistua näyttelyihin, kokeisiin tai kilpailuihin
 • Typistetyn koiran jalostuskäyttö on kuitenkin mahdollista Suomessa, kunhan hännän geneettinen pituus on tiedossa ja merkitty Koiranettiin
 • Typistämisestä kannattaa aina kysyä kasvattajalta! Jotkut kasvattajat jättävät pennulle hännän pyydettäessä, vaikka lähtökohtaisesti typistäisivät kaikki pennut. 
 • HUOM! Pieni amerikanpaimenkoira voi myös olla luonnontöpö tai lyhythäntäinen, joten hännätön koira ei välttämättä ole aina typistetty. Luonnontöpö näkyy DNA-testissä (T-box -mutaatio).
 • Etujalan kannuskynsien poisto voi aiheuttaa kohonnutta riskiä ranteen ligamenttivammoille urheilukoirilla. 

Koirien hinnoittelu

Ulkomailla on tavallista myydä pentu eri hinnalla riippuen haluaako ostaja koti- tai harrastuskoiran, tai jopa mahdollisesti kasvattaa tulevaisuudessa. Jalostusoikeudella hankittu pentu on usein huomattavasti kalliimpi kuin lemmikkikoiraksi otettu pentu. Monesta maasta myydään pentu lähtökohtaisesti lemmikiksi, jolloin rekisteröinnillä rajoitetaan koiran jalostuskäyttöä, ja näin ollen se rekiströidään myös Suomessa EJ- rekisteriin (ei jalostukseen).