Käyttäytyminen ja luonne 

 

Pieniamerikanpaimenkoiraa kuvaillaan älykkääksi paimenkoiraksi, jolla on voimakas paimennus- ja vartiointivietti. Nämä energiapakkaukset sopivat monenlaiseen käyttöön ja ovat helposti koulutettavia sekä sinnikkäästi annettujen tehtävien parissa työskenteleviä. Pieniamerikanpaimenkoira onkin omimmillaan aktiivisessa kodissa ja nauttii omistajansa ja perheensä kanssa tekemisestä.

Rotumääritelmänkin mukaan pieniamerikanpaimenkoirat ovat erinomaisia seurakoiria, uskollisia ja perheeseensä vahvasti kiintyviä. Ne voivat olla varautuneita tai välinpitämättömiä vieraita kohtaan, mutta eivät arkoja. Vihaisuus tai liiallinen arkuus ovat rotumääritelmän mukaan hylkääviä virheitä.

Turkin laatu ja värit

 

Rodulla on keskipitkä, hieman karhea, kaksinkertainen karvapeite. Karvapeitteen tulee olla liioittelematon. Karva on keskivahvaa ja se voi olla suoraa tai laineikasta, mutta aina säänkestävää. Alusvillan määrä vaihtelee yksilöittäin ja ilmaston mukaan. Turkinhoitoon kuuluu helposti takkuuntuvien alueiden, kuten kainaloiden ja korvantaustojen, tarkastus ja selvittely viikottain. Päällysturkki harvemmin takkuuntuu, mutta varsinkin karvanlähdön aikaan koko koiran harjaus on paikoillaan.

 

Väreiltään pieniamerikanpaimenkoirat ovat yksivärisiä tai marmoroituja. Lisäksi usein on valkoisia ja/tai punaruskeita (tan) merkkejä. Sallittuja värejä ovat musta, sinimarmoroitu (blue merle), punainen (maksanvärinen), punamarmoroitu (red merle). Silmät voivat olla ruskeat, siniset, pähkinänruskeat, meripihkanväriset tai mikä tahansa näiden yhdistelmä, ja silmissä voi myös olla laikkuja ja marmorointia.

Koko, rakenne ja liikkuminen

 

Urokset 35,5 - 46 cm (14 - 18 tuumaa)

Nartut 33 - 43,5 cm (13 - 17 tuumaa)

Pieniamerikanpaimenkoira liikkuu kevyesti ja vaivattomasti. Niillä on erinomainen tasapaino ja paljon voimaa sekä notkeutta. Ne ovat erittäin ketteriä, vahvoja ja sinnikkäitä sekä ne kykenevät työskentelemään erilaisissa maastoissa ja soveltuvat näin erinomaisesti esimerkiksi agilityn tai muiden fyysisten lajien harrastamiseen.