Vuoden koira – kilpailu

 

Pieniamerikanpaimenkoirat ry – Miniature American Shepherd Club of Finland palkitsee vuosittain voitokkaimmat jäsentensä omistuksessa olevat koirat. Lisäksi palkitaan junior handler-tulosten perusteella paras junior handler. Pisteet lasketaan kalenterivuosittain ja seuraavat Vuoden Koira -palkinnot jaetaan vuoden 2023 tulosten perusteella.
 

Säännöt 2023:
 

Yhden koiran omistajista on oltava Pieniamerikanpaimenkoirat ry:n jäsen kilpailuvuonna. Koiran tulee asua vakituisesti Suomessa ja sen on oltava rekisteröity Suomen Kennellittoon. Koiran voi ilmoittaa kilpailuun myös henkilö, jonka luona koira ei asu, mutta hän on koiran virallinen omistaja. Koiran voi ilmoittaa kilpailuun myös sen virallinen haltija (Pieniamerikanpaimenkoirat ry:n jäsen), jonka luona koira asuu vakituisesti. Omistajuustodistus tai sijoitussopimus koiran haltijuudesta tulee voida esittää pyydettäessä. Vuoden Tulokas -kilpailuihin voi osallistua koira, joka on saavuttanut ensimmäisen virallisen tuloksensa kilpailuvuonna. Yksi koira voi yhden lajin osalta osallistua vain joko vuoden koira- tai vuoden tulokas -kilpailuun (esimerkiksi tokossa vain vuoden tokokoira tai vuoden tokotulokas). Valiotuloksissa huomioidaan joka lajissa vain Suomessa saavutetut valion tittelit.

 

Poikkeus koskien “Vuoden pentu” -kilpailua: Pennun ei tarvitse olla rekisteröity Suomen Kennelliittoon kilpailuvuonna, mutta sen tulee asua vakituisesti Suomessa.

 

Tulokset toimitetaan 15.2.2024 mennessä lomakkeella ja myöhästyneitä tai puutteellisia tuloksia ei huomioida. Tulokset ilmoitetaan lomakkeella, ja ne löydät tältä sivulta hieman alempaa. Sähköpostitse tulleita osallistumisia ei huomioida, pl. pelastuskoira-kategoria. Palkinnot jaetaan ja voittajien nimet julkistetaan vuosittain yhdistyksen vuosikokouksessa. Palkittujen koirien tiedot julkaistaan yhdistyksen internetsivuilla sekä somekanavissa.

 

Lomakkeet: 

Agility-A

Agility-H

Rally-toko

Toko

Koiratanssi

Nosework

Paimennus

Näyttelyuros, -narttu & veteraani

Näyttelypentu

Junior handler

 

Vuoden Koira 2023-säännöt on hyväksytty tapahtumatoimikunnan kokouksessa 30.12.2022. Lopulliset säännöt hyväksyttiin vuosikokouksessa 16.3.2023 ja nämä säännöt astuivat voimaan heti. Voimassa olevat säännöt julkaistaan yhdistyksen internetsivuilla. Pieniamerikanpaimenkoirat ry:n pidättää oikeuden muuttaa Vuoden Koira -kilpailun sääntöjä, mutta säännöt eivät voi muuttua kesken vuoden. Kehitysehdotuksia sääntöihin/pisteytykseen voi lähettää jäsensähköpostiin. 

 

Vuoden koira -sääntöjä muutettiin vuodelle 2023 erityisesti agilityn osalta, koska lajissa tapahtuu merkittäviä sääntömuutoksia 1.1.2023 alkaen. Päätimme, että seuraamme lajin tilannetta ja jätimme vielä lajit gamblers, snooker ja hoopers pois kilpailusta. Arvioimme tilannetta uudelleen v. 2024 kilpailuun.

VUODEN NÄYTTELYUROS / -NARTTU

Vuoden Näyttelyuros / -narttu kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään viisi (5) parasta näyttelytulosta SKL:n alaisista näyttelyistä kyseiseltä vuodelta. 

 

Mikäli kaksi tai useampi koiraa saavuttaa saman pistemäärän, ratkaisee voiton:

 • Erikoisnäyttelyssä voitettujen koirien määrä (sukupuolen mukaan eli voitetut urokset tai nartut) siten, että enemmän koiria voittanut on parempi. 
 • Erikoisnäyttelyn ROP/VSP-sijoitus siten, että ROP on parempi kuin VSP.
 • Mukaan laskettuihin näyttelyihin osallistuneiden voitettujen koirien määrä sukupuolen mukaan siten, että enemmän koiria voittanut on parempi.
 • Voittaja-näyttelyn PU/PN-sijoitus.

Sijoitus / näyttely

SSKY:n 

pääerikoisnäyttely 

Kansainväliset näyttelyt

NORD-näyttelyt

Kansalliset kaikkien rotujen näyttelyt

Ryhmänäyttelyt

PU1 / PN1

12

10

9

8

6

PU2 / PN2

10

8

7

6

5

PU3 / PN3

8

6

5

4

4

PU4 / PN4

6

4

3

2

3

VUODEN VETERAANI

Pisteet lasketaan, kuten Vuoden Näyttelyuros / -narttu kilpailussa, mutta veteraanit huomioidaan omana luokkanaan. 

VUODEN PENTU

Vuoden Pentu kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään viisi (5) parasta näyttelytulosta SKL:n alaisista näyttelyistä kyseiseltä vuodelta. 

 

Mikäli kaksi tai useampi koiraa saavuttaa saman pistemäärän, ratkaisee voiton:

 • Erikoisnäyttelyssä voitettujen koirien määrä (sukupuolen mukaan eli voitetut urokset tai nartut) siten, että enemmän koiria voittanut on parempi. 
 • Muu menestys näyttelyissä kilpailukautena pentuluokissa.

Sijoitus / näyttely

SSKY:n pääerikoisnäyttely

Muut näyttelyt

PEK1

6

5

PEK2

5

4

PEK3

4

3

PEK4

3

2

KP

1

1

ROP-pentu

3

2

VSP-pentu

2

1

BIS1-3

3

2

RYP1-4

2

1

VUODEN JUNIOR HANDLER

Molemmissa ikäryhmissä (10–13- ja 14–17-vuotiaat) kilpaillaan samoilla pistelaskentaperusteilla. Pistelaskennassa otetaan huomioon enintään viisi (5) kilpailuvuonna saatua tulosta. Kilpailuun osallistuva lähettää viiden parhaan kilpailun tulokset pisteiden laskijalle. Kilpailijan tai hänen vanhempansa tulee olla Pieniamerikanpaimenkoirat ry:n jäsen. 

Sijoitus / näyttely

SM-kilpailut

Piirinmestaruuskilpailut, SM-osakilpailut ja yhdistyksen JH-kilpailut

Muut Junior Handler -kilpailut

1. sija

50

10

5

2. sija

40

9

4

3. sija

30

8

3

4. sija

20

7

2

5. sija

15

6

1

VUODEN TOKOKOIRA JA TOKOTULOKAS

Vuoden Tokokoira -kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailevat koirat tasoluokasta riippumatta. Pisteet lasketaan koirakohtaisesti, eli koiralla voi olla useampia ohjaajia. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään viisi (5) parasta tulosta kyseiseltä vuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisevat kilpailuista saadut palkintosijoitukset.

Tulos / luokka

ALO

AVO

VOI

EVL

I-tulos

16

18

24

30

II-tulos

11

16

18

24

III-tulos

3

11

14

15

Koulutustunnus

TK

5

6

7

8

Lisäpisteet:

 • Sijoituspisteet: 1. sija: 10p, 2. sija: 8p, 3. sija: 6p
 • Tottelevaisuusvalion arvoon oikeuttavien kilpailutulosten saavuttaminen kilpailuvuonna 40 p
 • Piirinmestaruuskilpailu (yksilö): 1.sija: 30p, 2. sija: 20p, 3. sija: 10p.
 • SM- ja MM-kisoista  (yksilö) saa osallistumisen ja sijoituksen perusteella pisteitä seuraavasti: osallistuminen 30p (tuloksesta huolimatta). 1. sija: 100p, 2. sija: 50p, 3. sija: 20p, 4. sija: 10p

VUODEN AGILITYKOIRA JA VUODEN AGILITYTULOKAS

Vuoden Agilitykoira -kilpailuun voivat osallistua kaikki AGI-A-luokissa kilpailevat koirat tasoluokasta riippumatta. Pisteet lasketaan koirakohtaisesti, eli koiralla voi olla useampia ohjaajia. Vuoden Agilitytulokas kilpailuun voi osallistua koira, joka on saavuttanut ensimmäisen agilitytuloksensa kilpailuvuonna. Yksi koira voi osallistua yhtenä vuonna vain Vuoden Agilitykoira- tai Agilitytulokas-kilpailuun, ja tieto ilmoitetaan tulosten laskijalle pisteiden ilmoittamisen yhteydessä.

 

Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään kymmenen parasta agilitykilpailua kyseiseltä vuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisevat kilpailuista saadut palkintosijoitukset.

 

VUODEN HYPPYKOIRA JA VUODEN HYPPYTULOKAS

Vuoden Hyppykoira -kilpailuun voivat osallistua kaikki AGI-H-luokissa kilpailevat koirat tasoluokasta riippumatta. Pisteet lasketaan koirakohtaisesti, eli koiralla voi olla useampia ohjaajia. Vuoden Hyppytulokas kilpailuun voi osallistua koira, joka on saavuttanut ensimmäisen agilitytuloksensa kilpailuvuonna. Yksi koira voi osallistua yhtenä vuonna vain Vuoden Hyppykoira- tai Hyppytulokas-kilpailuun, ja tieto ilmoitetaan tulosten laskijalle pisteiden ilmoittamisen yhteydessä.

 

Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään kymmenen parasta agilitykilpailua kyseiseltä vuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisevat kilpailuista saadut palkintosijoitukset.

 

 

Alla olevat pisteytysohjeet koskevat molempia yllämainittuja kilpailuita. Yksi koira voi kilpailla kilpailuvuonna niin AGI-H-, kuin AGI-A-titteleistä.

Tulos / luokka

1-luokka

2-luokka

3-luokka

0-tulos

18

24

30

0,01-5,00

16

18

24

5,01-15,00

11

14

18

15,01-25,00

4

4

4

meriitti

10

20

30

Lisäpisteet:

 •  Sijoituspisteet: 1. sija: 10p, 2. sija: 8p, 3. sija: 6p
 • Agility- tai hyppyvalioon oikeuttavien kilpailutulosten saavuttaminen kilpailuvuonna (myös ”varjovalioiden”) 40p
 • Piirinmestaruuskilpailu (yksilö): 1.sija: 30p, 2. sija: 20p, 3. sija: 10p.
 • SM-kisoista ja MM-karsinnoista  (yksilö) saa osallistumisen ja sijoituksen perusteella pisteitä seuraavasti: osallistuminen 30 p (tuloksesta huolimatta). 1. sija: 100 p, 2. sija: 50 p, 3. sija: 20 p, 4. sija: 10 p

VUODEN RALLY-TOKOKOIRA JA RALLY-TOKOTULOKAS

Vuoden Rally-tokokoira -kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailevat koirat tasoluokasta riippumatta. Pisteet lasketaan koirakohtaisesti, eli koiralla voi olla useampia ohjaajia. Vuoden Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään viisi (5) parasta tulosta kyseiseltä vuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisevat kilpailuista saadut palkintosijoitukset.

Tulos / luokka

ALO

AVO

VOI

MES

95-100

10

15

20

25

70-94

5

5

10

10

Koulutustunnus

RTK

10

20

30

40

Lisäpisteet:

 • Sijoituspisteet: 1. sija: 10p, 2. sija: 8p, 3. sija: 6p

 • Valion arvoon oikeuttavien kilpailutulosten saavuttaminen kilpailuvuonna 40p

 • Piirinmestaruuskilpailu (yksilö): 1.sija: 30p, 2. sija: 6p, 3. sija: 2p.

 • SM- ja MM-kisoista  (yksilö) saa osallistumisen ja sijoituksen perusteella pisteitä seuraavasti: osallistuminen 30p (tuloksesta huolimatta). 1. sija: 100p, 2. sija: 50p, 3. sija: 20p, 4. sija: 10p

VUODEN PAIMENNUSKOIRA 

Palkinto on tarkoitettu paimennuskokeissa menestyneille koirakoille. Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Pistelaskussa huomioidaan viisi parasta tulosta kalenterivuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisevat kilpailuista saadut palkintosijoitukset.

 

FCI:n perinteisen tyylin paimennuskokeet muille paimentaville roduille kuin bordercollie ja australiankelpie:

Tulos / luokka

Esikoe

1-luokka

2-luokka

3-luokka

ERI

13

19

25

32

EH

11

17

23

29

H

9

15

21

27

T

7

-

-

-

Lisäpisteet:

 • Sijoituspisteet: 1. sija: 10p, 2. sija: 8p, 3. sija: 6p
 • Valion arvoon oikeuttavien kilpailutulosten saavuttaminen kilpailuvuonna 40p
 • SM-kisoista saa osallistumisen ja sijoituksen perusteella pisteitä seuraavasti: osallistuminen 30 p (tuloksesta huolimatta). 1. sija: 100p, 2. sija: 50p, 3. sija: 20p, 4. sija: 10p

VUODEN KOIRATANSSIKOIRA 

Kilpailussa huomioidaan viisi (5) parasta tulosta virallisista SKL:n alaisista kilpailuista. Kilpailuun voi osallistua sekä HTM (seuraaminen musiikin tahdissa) että Freestyle (vapaatanssi) tuloksilla. Pisteet lasketaan koirakohtaisesti, eli koiralla voi olla useampia ohjaajia. Vuoden Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään viisi (5) parasta tulosta kyseiseltä vuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisee
1. hyväksytty tulos ylimmästä luokasta
2. korkein yksittäinen pistemäärä ylimmästä luokasta

3. paras sijoitus yksittäisessä kilpailussa.

Pisteytys:

 • ALO: pistemäärä lasketaan kokeesta saadun pistemäärän mukaisesti

 • AVO: kokeesta saatu pistemäärä +5 pistettä per tässä luokassa saatu tulos

 • VOI: kokeesta saatu pistemäärä +10 pistettä per tässä luokassa saatu tulos
   

Lisäpisteet:

 • Jokainen saatu KM ja SERT oikeuttaa +20 pistettä

 • Valionarvo KTVA-FS ja KTVA-HTM oikeuttavat kumpikin +30 pistettä

VUODEN NOSEWORKKOIRA 

Vuoden Noseworkkoira -kilpailuun voivat osallistua kaikki kilpailevat koirat tasoluokasta riippumatta. Pisteet lasketaan koirakohtaisesti, eli koiralla voi olla useampia ohjaajia. Vuoden Kilpailuun osallistuminen tapahtuu lähettämällä koiran tulokset tietoineen sekä kopio kilpailukirjasta tulosten laskijalle. Kilpailussa huomioidaan kunkin koiran enintään viisi (5) parasta tulosta kyseiseltä vuodelta. Mikäli koirien pisteet menevät tasan, ratkaisevat kilpailuista saadut palkintosijoitukset.

 

Pisteytys:

1.luokka - 100 pistettä kokeessa = 100 pistettä kilpailussa

2. luokka - 100 pistettä kokeessa = 200 pistettä kilpailussa

3. Luokka - 100 pistettä kokeessa = 300 pistettä kilpailussa.

Pisteiden mennessä tasan, ylemmän luokan tulos voittaa alemman.  

PELASTUSKOIRATULOKAS

Diplomi, joka annetaan jokaiselle koiralle vaan kerran, kun koiralla on joko 2 hyväksyttyä koetta (SPeKL) tai SPKL suoritettu hyväksytyksi PEKO-T. 

 

PELASTUSKOIRA-KUNNIAMAININTA

Virtaa suorittaneelle valmiille pelastuskoiralle.