Pieniamerikanpaimenkoirat ry

Miniature American Shepherd Club of Finland

Tervetuloa

Pieniamerikanpaimenkoira on pienikokoinen paimenkoirarotu, jonka alkuperämaa on Yhdysvallat. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmään 1 lammas- ja karjakoirat.

 

Pieniamerikanpaimenkoira on rotuna hyvin monipuolinen ja tarmokas, älykäs sekä miellyttämishaluinen ja soveltuu erinomaisesti erilaisiin harrastuksiin. 

Pieniamerikanpaimenkoirat ry rotukerho on perustettu alkuvuodesta 2018 yhdistämään rodun harrastajia ja tuomaan rotua ihmisten tietoisuuteen.

Neuroaksonaalinen dystrofia on synnynnäinen, hitaasti etenevä, rappeuttava hermokudoksen sairaus. Ensimmäiset näkyvät kliiniset oireet ilmaantuvat tyypillisesti aikuisiässä. Oireenkuvaltaan sairaudessa esiintyy etenkin takapään jäykkyyttä, heikkoutta ja hallinnanpuutetta, voimakasta peitsaamista, vaikeuksia nousta ja laskeutua portaita sekä lopulta tasapaino-ongelmia. Tyypillistä ovat myös pidätysongelmat ja ruuansulatusongelmat (ripuli). Sairauden myöhäisemmässä vaiheessa on havaittu hengitysongelmia.

 

Neuroaksonaalinen dystrofia periytyy monogeenisena, autosomaalisena resessiivisenä sairautena, mikä tarkoittaa että sairaan koiran on saatava geeni kummaltakin vanhemmalta.

 

Alustavat tulokset sairauden levinneisyydestä pieniamerikanpaimenkoirapopulaatiossa saatiin elokuussa 2023 Bernin yliopiston tutkimusryhmältä Sveitsistä. Arviolta 20% koirista on sairauden kantajia. Suomalaisissa koirissa on sekä sairauden kantajia, että sairastuneita. 

 

Päivitetty 19.11.2023: 

 

Kaupallinen testi neuroaksonaaliseen dystrofiaan (NAD) on nyt markkinoilla Yhdysvalloissa. Testi ei ole tulossa eurooppalaiseen tarjontaan vielä tänä vuonna.  Tässä linkitetyt ohjeet näytteiden lähettämiseen testiä tarjoavan Purdue Universityn sivuille  ja tiivistetty suomennos ohjeista. Tietoa testistä:

https://vet.purdue.edu/addl/tests/fees.php?id=489

Huomaa erikoismääräykset USA:n ulkopuolelta tuleviin lähetyksiin:

https://vet.purdue.edu/addl/files/documents/USDA%20Guidelines%20for%20Importation%2011022.pdf

 

Ja ohjeet koskien yleensä poskisolunäytteitä:

https://vet.purdue.edu/addl/files/documents/Cheek%20Swab%20Submission%20Protocol.pdf

 

Testihinnasto: 

Individual Tests:

1-3 Dogs: $70.00 for each dog (n. 66e)

4 or more: $63.00 for each dog (n. 59e)

Combo of Two Tests:

1-3 Dogs: $110.00 for each dog (n. 103e)

4 or more: $95.00 for each dog (n. 89e)

 OHJEET:

1. Varmista, että käytät steriilejä, näytteen ottoon sopivia vanupuikkoja tai näytteenottoharjoja. Käytä 2 vanupuikkoa/koira.  Poskisolunäytettä ottaessa eläimen suun tulee olla mahdollisimman puhdas. Vieras DNA tai bakteerit voivat saastuttaa näytteen. Älä ota näytettä esimerkiksi heti ruokailun jälkeen Lisää koiran tiedot (nimi ja rekisterinumero) jokaiseen vanupuikkokuoreen. Testipakettia ei ole mahdollista tilata tutkimuksen tekijältä, joten vanupuikkoja lienee helpointa tiedustella omalta eläinlääkäriltä. Näytteet voi lähettää kirjekuoressa tai laatikossa, kunhan saat siihen mahtumaan vaadittavat päälle liimattavat tiedot. 

2. Tulosta ja täytä koirasi osalta Individual -lomake. 

https://vet.purdue.edu/addl/files/documents/Canine%20Genetics%20Submission%20Form%20-%20Individual.pdf

Jos testaat pentueen niin Litter -lomake. 

https://vet.purdue.edu/addl/files/documents/Canine%20Genetics%20Submission%20Form%20-%20Litter.pdf

Varmista, että allekirjoitat ja päiväät jokaisen lomakkeen.

 

3. Siirry Tuotteet-sivulle ja valitse testi. Sivuilla tarjotaan myös toisen rodusta löydetyn harvinaisen geenivirheen, juveniili kaihin (Non-HSF4 Cataracts) yhdistelmätestiä (combo test) NAD-testin kanssa.

https://secure.touchnet.com/C21261_ustores/web/store_main.jsp?STOREID=11&SINGLESTORE=true

Valittuasi testin vastaa kysymyksiin koirastasi/koiristasi. Kysymykset kustakin koirasta tulevat samassa järjestyksessä. Lopuksi järjestelmä pyytää maksua. 

 

 

4. Näyte lähtee EU:n ulkopuolelle, joten se tarvitsee tullilipukkeen laatikon päälle. Tullilipuke toimii samalla sähköisenä ilmoituksena. Posti lähettää lipukkeen automaattisesti sähköpostiisi täytettyäsi tiedot, ja voit tulostaa sen sieltä. Täytä lipuke täällä https://www.posti.fi/.../ulkomaan-kirjeen-sisallon...

Tiedot tullia varten:

Saaja: ADDL at Purdue University

Osoite: 406 S University St, West Lafayette, INDIANA 47907-2065, USA

 

Sisältötyyppi: muu (täytä: non-infectious sample for research)

Kuvaus: non-infectious sample for research

Arvo: 1e

Tariffinumeroa ei tarvita

Muista allekirjoittaa tullilipuke!

 

5. Kirjoita/tulosta oheinen vakuutus allekirjoitettuna kahtena kappaleena.

PACKAGE CONTAINS -DIAGNOSTIC SPECIMEN -NON-RESTRICTED

Regarding USDA Guidelines of Importation #1102 Feline and Canine Material I understand that the USDA import permit is not required for this material since I can provide the following true statements.

The material in this shipment is canine (dog) tissue/blood/DNA.

This material does not contain any other animal derived material (i-e. From livestock or poultry).

This material was NOT derived from dogs and/or cats which were inoculated with or exposed to any infectious agents of agricultural concern.

 

I declare that the above information is true and correct to the best of my knowledge.

 

Allekirjoitus, nimen selvennys ja päiväys

 

6. Laita kirjeeseen nimetyt vanupuikot, täyttämäsi lomakkeet koirista, tuotteiden tulostetut maksulomakkeet sekä vakuutus niin sisä- kuin  ulkopuolelle ja vielä tullilipuke paketin päälle.

Postitusosoite: ADDL at Purdue University, 406 S University St, West Lafayette, IN 47907-2065, USA

Laboratorionäytteitä ei saa jättää kirjelaatikkoon, vaan ne tulee viedä aina Postiin. Maksa lähetys Postiin.