Pieniamerikanpaimenkoirat ry

Miniature American Shepherd Club of Finland

Tervetuloa

Pieniamerikanpaimenkoira on pienikokoinen paimenkoirarotu, jonka alkuperämaa on Yhdysvallat. Rotu kuuluu FCI:n roturyhmään 1 lammas- ja karjakoirat.

 

Pieniamerikanpaimenkoira on rotuna hyvin monipuolinen ja tarmokas, älykäs sekä miellyttämishaluinen ja soveltuu erinomaisesti erilaisiin harrastuksiin. 

Pieniamerikanpaimenkoirat ry rotukerho on perustettu alkuvuodesta 2018 yhdistämään rodun harrastajia ja tuomaan rotua ihmisten tietoisuuteen.

Joulukuussa 2021 Helsingin yliopiston Koirien geenitutkimus viesti geenimuutos löydöksestä keskieurooppalaisissa pieniaustralianpaimenkoirissa ja toivoi lisää näytteitä Suomen pieniamerikanpaimenkoirilta. Kyseinen geenivirhe aiheuttaa neurologisen sairauden, jonka oireena on jo pentuiässä esiintyvä kohtauksittainen lihasjäykkyys. Näytteitä lähetettiin lähes 60 koiralta.

Nyt saimme tiedon, että tutkimus on valmistunut ja geenimuutos on varmistettu. Tutkimus on nyt vertaisarvioinnissa tieteellisessä julkaisusarjassa. Kun arviointi on hyväksytty, geenitutkimustulos tullaan lähettämään kaikille näytteen sovittuun päivämäärään luovuttaneille. Tämän jälkeen geenimuutosta voi testata kaupallisissa laboratorioissa.

Nyt kuitenkin meille jo kerrottiin, että kyseistä geenimuutosta ei löytynyt yhdestäkään biopankkiin toimitetusta pieniamerikanpaimenkoiran näytteestä.